2011. február 2., szerda

A jutalmazásról

Talán erről még nem írtam, pedig nagyon fontos.
Először is azt kell tisztáznunk, hogy a jutalmazás célja a gyermek valamely viselkedésének megerősítése (nem pedig édességgel való elhalmozása). Lehet tárgyi, szóbeli, viselkedésbeli. Én nem annyira a tárgyit preferálom, ha van rá mód.
Azonban a dicséret sem mindegy, hogy milyen. A hatékony szóbeli jutalom KONKRÉT, azaz pontosan kifejezi, hogy az adott viselkedés mely eleme tetszett nekem. Vegyünk egy példát: Ha egy bevásárlást követően csak annyit mondok a gyerkőmnek, hogy "Jó kisfiú voltál!", akkor nem tudja, hogy annak örülök, hogy a bevásárlókocsiba szórta a kekszet, hogy viszonylag nyugodtan ülte végig az eseményt, vagy hogy mikor nem néztem oda, a testvérére öltötte a nyelvét.
Ha viszont ezt mondom: "Milyen nyugodtan, csendben ültél itt, míg kifizettem amit vásároltunk. Ez nagy segítség nekem, most nagyon örülök!" (s közben megpuszilom, vagy megcirógatom a fejét), akkor ponotsan tudja mit kell legközelebb hasonlóképpen csinálnia. És egészen biztos, hogy meg is fogja próbálni újra kikvívni az elismerésünket.

Mikor jutalmazásról beszélünk, akkor többnyire a szóbeli és tárgyi jutalmak kerülnek említésre. Én azonban a magam részéről óriási szerepet tulajdonítok a viselkedésbeli megerősítésnek is. Az ölelés, cirógatás, puszi, elismerő mosoly, nagyon gyakran automatikusan követi a tárgyi vagy szóbeli jutalmat. Néha azonban önmagában is alkalmazható, és nagyon hatékony is. Például, ha kicsi gyermekünk ül a szoba közepén, és egy játékkal elfoglalja magát, akkor nem kell félbeszakítani hangos dicsérettel ("Milyen szépen eljátszol már egyedül is!"), de egy futólagos simogatás (fején, hátán) kifejezésre juttatja, hogy elégedett vagyok a látvánnyal.
Néha szoktam "Örülök, hogy vagy!" jelentésű viselkedésbeli jutalmakat adni, amikor csak úgy "ok nélkül" megszeretgetem, megölelem a gyerekeimet, a páromat. Én szavak nélkül teszem, de szerintem nyugodtan ki is mondhatjuk amire gondolunk, az csak erősíti a hatást ;-).
A rutinszerű, a gyermektől elvárható, hétköznapi dolgokért (pl. rendrakás) nem praktikus tárgyi jutalmat adni, mert a végén csak annak fejében lesz hajlandó a gyermek azt megcsinálni. Sőt, gyakran előfordul, hogy egyre növekszik a jutalom értéke, mennyisége, amit a gyermek "cserébe" követel. Könnyedén belecsúszhatunk valami kellemetlen játszmába. 
Ehelyett megpróbálhatunk hatni értelmére, büszkeségére (pl. Most jót játszottatok Petivel, de nagy rendetlenség kerekedett. Meg sem lehet mozdulni a játékoktól. Én tudom, hogy Te nem csak szétpakolni, hanem rendet tenni is gyorsan tudsz. Megmutatod hogyan?).

Csak csendben jegyzem meg, hogy a fent leírtak nem csak gyerekekkel szemben alkalmazhatók, hanem felnőttek egymás közt is kipróbálhatják. Konkrétan megmondani a párunknak, hogy "Jól esett, hogy megmasszíroztad a lábam, egyedül lefektetted a gyerekeket, eljöttél velem a kiállításra..."
Olyan ritkán szakítunk időt ilyesmire, pedig mindenkinek jólesik ;-).

8 megjegyzés:

 1. Biztos ismered Gary Chapman könyveit, a szeretet 5 nyelve erről is szól, kifejezni érintéssel, szóval szeretetünket. Nagyon jó kis poszt ez megint. A könyvért pedig hálás vagyok, rengeteget segített, Lorka sokszor kéri, hogy olvassuk, és nekem is mintát ad, hogy bizonyos szituációkban hogy is kellene beszélnem. Köszönöm!!!

  VálaszTörlés
 2. Anka, nagyon köszönöm a visszajelzést!
  Szívből örülök, ha a könyv Lorkának és Neked is egyaránt hasznosnak bizonyult.
  Sok napsütést, vidám napokat kívánok Nektek!

  VálaszTörlés
 3. Remek bejegyzés, egyetértek vele :-)

  (Szörnyű nagy problémám van, mindjárt megírom emilben részletesen, hátha tudsz segíteni...)

  VálaszTörlés
 4. Ez, és a többi bejegyzésed is, tetszett! Most találtam rád, és mivel négy leányzón "gyakorlom" én is az anyaságot, jól jön egy ilyen blog olvasgatása! Üdvözlettel,
  Balogh-Ficsor Szilvi

  VálaszTörlés
 5. Szia Szilvi!
  Üdv a blogban. Kicsit irígykedhetek a lányok miatt? ;-)

  VálaszTörlés
 6. Szia Anita!Most találtam rá a blogodra, nagyon tetszik és hasznosnak találom.
  Üdv:Kriszti

  VálaszTörlés
 7. خدمات شركه المتمكن بالرياض أصبحت رائده في شركة تنظيف بالرياض أفضل شركه في مجالنا وتخصصنا ، لأنه في كل منزل أصبح محور الاهتمام وأصبح كشف تسربات المياه بالرياض بسبب عمل المراه أصبح فني السيراميك صعب الحصول عليه بالرياض حاولنا توفير شركة لخدمة ربة المنزل في شركة مكافحة حشرات بالرياض لجعل جيده بين منزلك لـ شراء اثاث مستعمل بالرياض  والعمل لمنعهم من المشاكل وانها يجب ان تعتمد علي شركه التنظيف تثقوم بـ شركة نقل عفش بالرياض هي شركه تنظيف في الأردن لأنها الاولي الآن لان لديها شركه تنظيف في  شركة عزل بالرياض من الخصائص التي تميزها ، مثل تنظيف منازل شركه النقل في الرياض واحده من أهم الخدمات التي تقدمها للحفاظ علي الحديقة الخاصة بيك فا شركه تنسيق الحدائق بالرياض الشركة حيث يمكن ان تصل اليك في اي مكان وفي أقرب وقت ممكن شركه تنظيف المنطقة القاسية في شمال الرياض أنت مختلف خدمات خاصه به ؛ لهذا السبب ، لا ترهق نفسك كثيرا في الاعمال التجارية تحتاج الي مظلات وسواتر الرياض ، شركه تنظيف المنازل التي تتطلب الكثير من الجهد وتحتاج إلى تنظيف الشركة في الأردن التواصل الآن مع شركه تنظيف العين علي الفور

  VálaszTörlés