2010. július 15., csütörtök

Babák a bilin

Először kb. 2.5 éve találkoztam az E. C.-vel (elimination communication azaz ürítési kommunikáció). Épp a harmadik babánkat vártam, és valamelyik kismamáknak szóló lapban találtam a témáról egy cikket. Akkor még Magyarországon nem igazán volt ismert a dolog, és meg kell mondjam ez a cikk sem segített túl sokat, mert nem volt világos belőle, hogy mi is ez tulajdonképpen.
Így aztán első döbbenetemben csak pislogtam, hiszen praxisom során sok-sok olyan esettel találkoztam, ahol a szobatisztaságra szoktatás erőltetése pszichés problémák kialakulásához vezetett.
Nem hagyott azonban nyugodni a téma, így az interneten kutakodtam. Ekkor megértettem, hogy arról van szó, hogy a szülők figyelik gyermekük jelzéseit (kis- vagy nagydolog előtt), és ha úgy látják, hogy szükség van rá, akkor felkínálják a kicsinek a lehetőséget, hogy ne a pelusba, hanem a mosdóba vagy a wc-be, bilibe ürítsenek. (Vannak olyanok is, akik nem várnak jelzést, hanem bizonyos időközönként viszik a babát, s próbálkoznak, miközben egy konkrét hanghoz kapcsolják az ürítést. Mindez nem órákig tart, csupán pár másodperc, és semmi kényszer sincs benne.)
A nagy előnyét abban látom, hogy nem kell pelus a babára, ami érzékenyebb bőrű piciknél óriási dolog. A hátránya, hogy nagyon kell figyelni, ha az ember az összes pisit el akarja csípni, és ez többgyerekes háztartásban igen nehéz lehet. Én ezzel a részével nem is próbálkoztam, de a kaki bizony sokszor landolt a mosdóban, mert annak elég egyértelmű jelei vannak, ha nagydologra készül egy kisbaba. Az meg mindenkinek jobb, ha nem a pelusba érkezik a cuccos (főleg ha mosható pelust használ az ember). Akkor volt kissé nehezebb, amikor az anyatej mellé mást is kezdett enni a kisfiam, akkoriban nem mindig tudtuk elcsípni a pillanatot, de később, mikor már ki tudta mondani, hogy "kaka", akkor megint jó lett, hiszen vittük gyorsan a wc-re.
Én úgy voltam vele, hogy kaka után úgyis át kell pelusozni, akkor minek várjak vele, inkább le a pelust, és irány a mosdó (később wc). Ebben semmi kényszer, erőltetés nincs, így nem árthat a gyerkőc lelkének.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon sajnálom, hogy nem találkoztunk!! Hiányzol!
    Tudom most nagyon elfoglalt vagy, mert vendégeid vannak. Segítséget kérnék. Hol találok jófej pszichológust, aki megszabadít igencsak terhes kígyófóbiámtól?

    VálaszTörlés